Minder afval & meer hergebruik
Spullen maken kost energie en grondstoffen. Energie kan op termijn helemaal duurzaam worden, maar grondstoffen raken echt op. Dus als we onze achterkleinkinderen ook nog een telefoon of een paar schoenen gunnen, dan zullen we materiaal meer en meer moeten recyclen. Er wordt al veel gedaan: glas en papier worden ingezameld en hergebruikt, ijzer wordt uit het afval gefilterd. Ook plastic wordt hergebruikt, maar let wel, een plastic fles wordt niet automatisch weer een plastic fles, eerder een klein stukje tuinbank. En we willen onze achterkleinkinderen niet teveel tuinbankjes nalaten.
Afval? Scheiden!
Scheid je afval zorgvuldig. Woon je in een eengezinswoning zorg dan dat je alle verschillende kliko’s hebt of breng je plastic naar een sorteerbak in de buurt. En loop nog eens na op de website van het GAD welk afval in welke bak hoort, soms is dit anders dan je denkt! Doe voor de grap maar eens de quiz op zootjegeregeld.
Het beste afval is géén afval
afbeelding: © Zero Waste Nederland
- Dat geldt allereerst voor verpakkingen. Door eigen tasjes en zakjes (en soms zelfs bakjes) mee te nemen naar de winkel, kunnen we samen een hoop afval besparen. Winkeliers kunnen via Zero Waste Nederland de raamsticker bestellen en zo hun klanten aanmoedigen hun eigen verpakkingen mee te nemen.
- Ieder jaar gooien we persoon meer dan 30kg eten weg en spoelen we nog eens zo’n 45 liter drinken door de gootsteen. Zonde toch? Vooral omdat het vaak niet nodig is. Doe mee aan de footbattle van Milieu Centraal en leer verspilling tegen te gaan.
- Heb je een kapotte stofzuiger of een ander apparaat dat niet werkt? Kleding, meubels, speelgoed, fietsen: bij Repair Café Weesp kun je het laten repareren. Je wordt er gratis geholpen. Zo kun je je spullen nog wat langer gebruiken en maken we samen minder afval. Meer informatie vind je op Repair Café Weesp-Muiden.
- Wat je niet koopt, wordt nooit afval. Hoe vaak gebruik je die boormachine of partytent nou eigenlijk? Sommige spullen kun je beter van anderen lenen of huren, bijvoorbeeld via Peerby.
- Er zijn diverse websites waar overtollige bouwmaterialen en andere spullen gratis worden aangeboden. Handig voor degene die er van af wil en fijn voor wie het nodig heeft. Zie bijvoorbeeld gratisoptehalen.nl en gratisaftehalen.nl.
Opgeruimd staat netjes
- Een schone buurt is prettig wonen. Zwerfafval is lelijk en ook nog eens slecht voor het milieu. In Weesp worden regelmatig gezellige opruimacties georganiseerd. Meld je aan voor de Whatsapp-groep ‘Weesper Clean-Up’, dan ben je altijd als eerste op de hoogte. Stuur hiervoor een berichtje naar Talitha Laane van Recycle Valley (06 – 5188 9932).
- Al eens gehoord van troeptrimmen? Dat is zwerfafval opruimen tijdens een rondje hardlopen of wandelen. Nu dus even niet groepsverband, maar de materialen zijn nog steeds te leen bij Versa Welzijn Weesp. Neem hiervoor contact op met buurtsportcoach Bastiaan Tuenter (06 – 1326 6603). Wat houdt je nog tegen om alleen of in gezinsverband aan de slag te gaan?
- Maar misschien geef je wel de voorkeur aan een eigen initiatief, met je bedrijf, buren of familie. Op de website Supporter van Schoon vind je inspirerende ideeën en kun je je actie aanmelden.
- Wist je dat ook scholen en kinderen actief zijn? Door de lessen van Recycle Valley zijn er nu ook al kinderen die hun eigen opruimactie beginnen!