60.000 bloembollen langs de Herengracht

Nog net op tijd voordat de vorst begint, zijn er ongeveer 60.000 biologische bloembollen gepoot langs de Herengracht. Vanaf februari 2022 zal de groenstrook daar worden opgefleurd door bloemen in alle kleuren.
Inspiratie voor eigen tuin
Het zijn biologische bloembollen, dus de bloemen die er straks uit groeien zijn niet schadelijk voor bijen en vlinders. Integendeel, met hun mooie kleuren trekken zij allerlei insecten aan en dat geeft een indruk van hoe biodiversiteit eruitziet.
Het is maar een kleine stap, maar hopelijk zal het zien van de kleurenpracht en het dartelen van vlinders mensen inspireren om ook biologisch geteelde planten in hun tuin te zetten. Op deze manier kunnen we allemaal bijdragen aan meer biodiversiteit in onze mooie stad. Op verzoek van Platform Weesp Duurzaam heeft gemeente Weesp de aanschaf van de bollen financieel mogelijk gemaakt.
Eigen tuin ook vol gekleurde bloemen?
Wil je van de zomer ook graag een tuin vol gekleurde bloemen en dartelende vlinders?
Plant dan nu alvast net zoals op de Herengracht biologische bloembollen in je tuin en draag bij aan de biodiversiteit van Weesp.
Martin Hoek: ‘Als insecten verdwijnen, stopt het leven’
bron: WeesperNieuws 21 juli 2021
Als jongen lag Martin al op zijn buik in het gras en langs de sloot beestjes te zoeken en keek hij kritisch naar het werk van de boer Sinds zijn persioen wijdt hij zich met hart en ziel aan milieu en natuur. Hij zette met vrienden Weesp Duurzaam op. “Waarom? Ik zie dat dingen misgaan”.
Voorafgaand aan het interview helpt hij nog even Gert Admiraal met het opvangen van een zwermend bijenvolk. “Een nieuwe koningin was met haar hofhouding bij de overburen gestrand. Drie jaar geleden deed ik bij Gert een imkercursus, en ik heb zelf ook een paar bijenkasten.”

Martin Hoek ‘alles bloeit’, foto: Tom Feenstra
Vandaar die bemoeienis met het maaibeleid?
“Ja, drie jaar geleden maaide de gemeente nog alles wat boven het maaiveld uitstak. Nu zijn er meer groenstroken en inmiddels 55 bijenveldjes voor bijen en insecten, die door vele Weespers samen worden onderhouden. We leerden dat koeien ziek kunnen worden van bepaalde bloemen. Nu gebruiken we vee-vriendelijk biologisch zaad.”
Hoe wil je de wereld veranderen?
“Kennis trekt mensen over de streep. Als mensen zich realiseren wat er gebeurt als je een mierenlokdoosje gebruikt dan doe je dat niet meer. Een bloemenveldje dat ik mocht helpen inzaaien bij het Vechtstedecollege leert kinderen over insecten. In plaats van getsie een bij of jakkes een vlieg blijken insecten interessant en bijen minder steekgraag dan ze dachten.”
En je streeft naar een groenere omgeving?
“Vorig jaar ben ik in Weespersluis gaan wonen. Je ziet hier veel nieuwbouw met betegelde tuinen. Vaak van jonge gezinnen met weinig tijd. Dat kan anders, laat er gras, bloemen en bomen groeien. Groene tuinen helpen insecten overleven, bomen leveren schaduw en regenwater zakt makkelijker de grond in…”
Lees verder in het WeesperNieuws »
Meer bloemen en biodiversiteit in de stad

› Insecten zoals bijen en vlinders zijn enorm belangrijk voor de natuur en voor ons. Weesp Duurzaam heeft in 2019, in samenwerking met Dieren Werkplaats, een vijftal bloemenveldjes ingezaaid. Niet maaien maar zaaien was en blijft ons motto. Zie ook de video hieronder.
› In 2020 hebben we vijftien veldjes aangelegd. Initiatiefnemer Martin Hoek mikte in 2021 op nog meer paradijsjes voor insecten in Weesp. Lees in het WeesperNieuws Op naar 50 bloemenveldjes in Weesp. Onze oproep vorig jaar aan bewoners van Weesp om je aan te melden voor het onderhoud van de bloemenveldjes was een groot succes.
› Of we ook in 2022 weer met bloemenveldjes gaan starten is nog niet geheel zeker. Meer informatie volgt binnenkort.
Bijen hebben het moeilijk

De Nederlandse wilde bij is in gevaar. De helft van de circa 360 soorten wilde bijen wordt met uitsterven bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Bijen zorgen voor 80% van alle bestuiving in de wereld. De overige 20% doet de wind samen met andere dieren.
Bekijk de video
De video laat zien hoe we te werk zijn gegaan bij het aanleggen van de bloemenveldjes.
Groen in de stad is belangrijk
› Veel mensen geven aan zich prettiger te voelen in een groene wijk.
› Groen wordt ingezet in de strijd tegen een warmere aarde.
› Het niet-maaien van bermen is goed voor vlinders, bijen en andere insecten.
› Door vergroenen van de stad kan er meer water worden vastgehouden en verwerkt. Nu we steeds vaker te maken krijgen met extreme regenval, is een goede afwatering in de stad geen overbodige luxe.