Nieuwe kansen door recente Energiewet
Energie coöperaties zoals Weesp Duurzaam hebben af en toe nieuw elan nodig om volop hun bijdrage aan de energietransitie te blijven leveren. De nieuwe energiewet die op 4 juni jl. door de Tweede Kamer is aangenomen geeft zo’n boost.
Energiegemeenschappen van burgers
In de nieuwe Energiewet krijgen energiegemeenschappen van burgers een gelijkwaardige plaats in de energiemarkt naast leveranciers, producenten en netbeheerders.
Burgercollectieven kunnen met eigen initiatieven op het gebied van delen en produceren van hernieuwbare energie zelf in het energiesysteem deelnemen.
In de nieuwe wet is ook opgenomen dat hernieuwbare energie voor 50% in lokaal eigendom van burgers of bedrijven kan worden opgewekt.
Heft in eigen hand nemen
Dat zijn echt belangrijke veranderingen die ons als burgers beter in positie brengen om het heft in eigen hand te nemen en ons op de energiemarkt niet volledig overgeleverd te voelen aan grote en ongrijpbare ondernemingen. We kunnen via het produceren en uitwisselen van hernieuwbare energie zelf aan het systeem deelnemen en zo bijdragen aan de door iedereen gewenste overgang naar een veel duurzamer samenleving op basis van hernieuwbare energie.
Betaalbare energie opwekken en delen
De kenmerken van een energiegemeenschap die in de nieuwe wet worden genoemd komen goed overeen met hoe Weesp Duurzaam nu al werkt. We willen hernieuwbare en betaalbare (tegen kostprijs met een kleine plus erop) energie opwekken en delen.
Iedereen kan lid worden, de zeggenschap berust bij de leden, er wordt geen winst gemaakt en het hoofddoel is het bieden van sociale en ecologische voordelen voor bewoners.
Het mooie van het platform Weesp Duurzaam is dat behalve energie (opwekken, besparen en delen) ook biodiversiteit/groen, afval/circulariteit en mobiliteit deel uitmaken van de activiteiten. Een duurzamer stadsgebied Weesp/Driemond heeft al die inspanningen van burgers en bedrijven nodig.
Met nieuw elan verder
Dat energiegemeenschappen een wettelijke erkenning kunnen krijgen hernieuwt onze eigen energie om onze rol als platform ter blijven vervullen. We wachten niet op het aannemen van de nieuwe energiewet door de Eerste Kamer en gaan samen met iedereen met een groen hart vol elan verder. Bomen planten, peuken rapen, tegelwippen, coachgesprekken, zonnepanelen plaatsen, warmtescans, isolatie, bloemenveldjes aanleggen, buurten verbeteren.