Buurtproject Aetsveld-Zuid
Het verheugt ons te kunnen aankondigen dat het nieuwe buurtproject in Aetsveld-Zuid van start is gegaan! Dit project, waarbij we de lessen geleerd bij eerdere buurtprojecten meenemen, is een geweldige kans om samen te werken aan duurzaamheid en vergroening in deze wijk.
Update 24 oktober 2024
Een korte update over het buurtproject: de enquête is inmiddels gesloten en we hebben 64 reacties ontvangen!
Uit de resultaten blijkt dat er veel behoefte is aan informatie over subsidies en financiering, en er is ook interesse om de verduurzaming samen aan te pakken. Meer dan de helft heeft al maatregelen getroffen maar zou best nog meer willen doen!
Daarnaast hebben meerdere buurtbewoners zich al aangemeld om een actieve rol te spelen in het project.
De volgende stap is om met deze bewoners om de tafel te gaan zitten en te kijken hoe we elkaar kunnen versterken. Hoe meer mensen zich actief inzetten, hoe groter de impact die we samen kunnen maken!
De resultaten van de enquête worden eind november gepresenteerd tijdens een buurtbijeenkomst.
Waar?
We richten ons op de volgende straten:
- Blauwschildershof
- Brouwershof
- Chirurgijnsweg
- Gildemeestersweg
- G.J. Wiefferingdreef (bij de sporthal)
- Kievitshof
- Korendragershof
- Lakenkopersweg
- Leeuwerikstraat
- Meeuwenveld
- Mouterspad.
In totaal zijn er ongeveer 500 woningen in dit gebied.
Wat willen we bereiken?
Onze ambitie is om 10% van de woningen te helpen verduurzamen. We staan voor grote uitdagingen, zoals het verminderen van gasverbruik, CO2-voetafdruk en het vergroten van de biodiversiteit met inheems groen. Weesp Duurzaam zal bewoners ondersteunen met advies, tips en het organiseren van buurtactiviteiten.
Wat kun je verwachten?
Begin oktober ontvangen alle bewoners een briefkaart met informatie over het project en een uitnodiging om deel te nemen aan een korte online enquête (ca. 5 minuten). Hiermee willen we inzicht krijgen in de huidige duurzaamheidssituatie en vooral ook de wensen en behoeftes van de bewoners! Vrijwilligers zijn van harte welkom om te helpen; je kunt in de enquête aangeven op welke manier. We hebben uit eerdere projecten geleerd dat we samen met mensen uit de buurt veel meer voor elkaar krijgen!
Wat gebeurt er daarna?
De resultaten van de enquête worden eind oktober/begin november gepresenteerd tijdens een buurtbijeenkomst. Je ontvangt hiervoor een aparte uitnodiging per briefkaart. Tijdens deze bijeenkomst bieden we gratis energiecoachgesprekken aan en zo mogelijk ook warmtescans, afhankelijk van de buitentemperatuur. Tevens geven we advies over vergroening, wateropvang en natuurlijke tuinen. Wat we daarbij belangrijk vinden is dat de wensen en behoeftes van de buurtbewoners worden meegenomen, dus vul svp de enquête alvast in 😃
En verder?
Na de bijeenkomst willen we samen met de bewoners de volgende stappen zetten, gebaseerd op de resultaten. Dit kan variëren van het opzetten van verschillende buurtprojecten tot ondersteuning bij offerte trajecten en subsidieaanvragen. Jij bent de initiator, dus laat ons weten waar je behoefte aan hebt!
We hopen op veel enthousiaste deelnemers en een succesvolle samenwerking!
Vrijwilligers gezocht
Vrijwilligers uit de buurt die kunnen/willen helpen bij het vormgegeven en uitvoeren van dit project zijn meer dan welkom. Fijn als je met ons, Weesp Duurzaam, wilt meedenken over het energieverbruik in Aetsveld-Zuid, nu en in de toekomst.
Meld je aan via het Buurtproject Aetsveld invulformulier. Je kunt daarbij ook aangeven waar je interesse ligt en op welke manier je zou willen bijdragen aan dit project.
Weesp van het gas af
In de toekomst gaat Weesp, net als de rest van Nederland, van het gas af. Dat betekent dat we moeten nadenken over welke andere soorten energie we willen gaan gebruiken om o.a. onze huizen te verwarmen en te koken. Dit wordt de energietransitie* genoemd. Deze uitdaging is enorm; in ons land wordt het overgrote deel van onze huizen nog verwarmd met gebruikmaking van aardgas. In Weesp is dit niet anders! Wij, Platform Weesp Duurzaam, willen onderzoeken of het mogelijk is om per buurt de bewustwording van deze uitdaging te vergroten. Misschien kunnen we zelfs samen met de bewoners een beweging van buurtgenoten op gang brengen die zich met elkaar voorbereiden op deze energietransitie.
*) Energietransitie:
De omschakeling van fossiele brandstoffen (olie, aardgas, steenkolen) naar duurzame energie (zon, wind, aardwarmte). In dit verband wordt ook gesproken over warmtetransitie. Dat betreft de overgang van een fossiele, niet-duurzame manier van verwarmen naar een duurzame manier van verwarmen.
Een groener Weesp
Méér groen, en dan liefst autochtoon inheems groen, wordt gelukkig door steeds méér mensen gezien als een belangrijke factor voor een gezondere leefomgeving. Ook hier ligt een uitdaging!
Het publieke groen wordt door de gemeente verzorgd. Weesp Duurzaam is regelmatig in contact met de gemeente om verbeteringen te bespreken. Daarnaast is er particulier groen, dat wil zeggen je eigen tuin. Iedereen kan door toepassen van inheems groen en water opvangen bijdragen aan de lokale biodiversiteit en gezondere leefomgeving. Voor elke beurs zijn er mogelijkheden!
Wij, Platform Weesp Duurzaam, willen onderzoeken of het mogelijk is om per buurt de bewustwording hierover te vergroten. Misschien kunnen we zelfs samen met de bewoners een beweging van buurtgenoten op gang brengen die zich met elkaar inzetten voor deze groentransitie. Hoe mooi zou dat zijn.
Meer weten?
Zie elders op deze site. Bekijk bijvoorbeeld:
Veelgestelde vragen over energie besparen en de energietransitie.
Kim Platvoet
Projectleider bij Weesp Duurzaam
aetsveldzuid@weespduurzaam.nl