Tegen voedselverspilling
Ieder jaar gooien we per persoon gemiddeld meer dan 34 kg eten weg en spoelen we nog eens zo’n 45 liter drinken door de gootsteen. Zonde toch? Vooral omdat het vaak niet nodig is.
Consumenten zijn verantwoordelijk voor zo’n 25-30% van de voedselverspilling. Tips om je eigen aandeel daarin te verkleinen vind je bijvoorbeeld op de website van Samen Tegen Voedselverspilling. Deze variëren van wat je kunt doen met oud brood en andere restjes, tot tips over boodschappen doen en eten bewaren.
Doe de test “Hoe verspillingsvrij ben jij” en krijg advies op maat.
TooGoodToGo
Ook cafés en restaurants, supermarkten, bakkers en andere winkels zetten zich in tegen voedselverspilling, onder andere door producten die over de houdbaarheidsdatum dreigen te gaan goedkoper aan te bieden.
Een handige app is TooGoodToGo. De app heeft inmiddels bijna 3 miljoen Nederlandse gebruikers die voedsel ‘redden’ bij de ruim 7.000 aangesloten ondernemingen. Je meldt je aan en geeft je voorkeuren op, zoals de afstand tot je woonplaats, of je een maaltijd wilt, boodschappen of brood en gebak, eventuele dieetwensen en het tijdstip waarop je je “Magic Box” wil afhalen. In Weesp doen inmiddels 10 ondernemers mee, onder wie Spar Veldt, DekaMarkt, Vomar, Bakkerij Cor Mühl en slijterij Overmars. Ook Lidl in Muiden doet mee.
Albert Heijn doet iets soortgelijks met een eigen app, Overblijvers. Op dit moment loopt er een pilot met 50 AH-winkels, waaronder AH aan de Achtergracht.
Voel je je aangesproken tot dit onderwerp en wil je helpen, neem dan contact op met Christianne Galle via e-mail afval@weespduurzaam.nl