Buurtproject De Klomp
12 juli 2024
Uitslag van de enquête
Eind mei – begin juni hebben we een enquête gehouden onder bewoners van de Klomp. Alle mensen waarvan een e-mailadres bekend was, kregen een uitnodiging de enquête over het Buurt Energie Project in te vullen.
De response was goed (ruim 37%) en bewoners waren overwegend tevreden over de uitvoering van het project. Voor een vervolgproject lijkt wel animo; we denken er nog over na.
Deze enquête en antwoorden zullen we meenemen in de rapportage aan de subsidiegever, gemeente Amsterdam.
Als je het hele rapport wilt lezen, klik dan HIER.
Terugblik
In 2022 zijn we gestart in de wijk De Klomp met het onderzoeken hoe we in deze wijk kunnen verduurzamen. Onder de naam “Buurtenergieproject de Klomp” en met steun van het Energie Dienstenbedrijf Gooi en Vechtstreek hebben we bewoners benaderd. We wilden eerst weten hoe De Klomp is opgebouwd, wat er leeft in die buurt en hoe denken mensen over verduurzaming. Hoeveel hebben bewoners al zelf hebben gedaan op gebied van verduurzaming van hun huizen en hoe groot is de bereidheid om vervolgstappen op het gebied van duurzaamheid te doen?
Na deze eerste verkenning zijn we een vervolgproject gestart om daadwerkelijk structurele verbeteringen te installeren. Dat leidde tot ca. 40 huishoudens die isolatie, isolatieglas en/of zonnepanelen lieten installeren. Zij kregen, bovenop de “normale” rijkssubsidie (ISDE), tot 20% van het aankoopbedrag via Weesp Duurzaam van de gemeente vergoed.
16 november 2023
Uitkering voor categorie A en B
Het merendeel van de installaties is gedaan, maar er is vertraging opgetreden op de installatiedatum bij een aantal bewoners. Hier kunnen de betrokken buren niets aan doen; de leveranciers stellen de lever/installatiedata herhaaldelijk uit! Maar we kunnen op categorie A en B toch wel uit gaan keren. Alle deelnemers worden/zijn individueel benaderd als er nog informatie nodig is.
Categorie A en B
Op categorie A (Isolatiemaatregelen) en B (Glas) blijft geld over. Voor degenen die klaar zijn (nog niet iedereen!) en een eindfactuur (met juiste data) en hun bankgegevens hebben verstrekt gaan we over tot uitkering van 20% van het factuurbedrag.
Categorie C
Degenen binnen categorie C moeten helaas wèl wachten op de laatste installatie. Dat komt omdat daar géén geld over blijft en voor de berekeningen van de uitkering alle eindfacturen nodig zijn. Dat wordt “naar rato lager dan 20%” (voorwaarde 2).
14 juli 2023
Ook andere leveranciers subsidiabel
De gemeente is akkoord om ook installaties van andere dan de initieel “goedgekeurde leveranciers” (voorwaarde 3a) subsidiabel te maken.
31 mei 2023
De implementatie van de duurzame maatregelen is in volle gang. Een flink aantal bewoners is al klaar, terwijl anderen nog wachten op de installatie. Zodra de laatste installaties klaar zijn kan de balans worden opgemaakt en de subsidie worden uitgekeerd. Dat is naar verwachting ergens in oktober 2023.
20 december 2022
Inschrijving gestopt
N.B. De inschrijving voor deze actie is per 11 december jl. gestopt. De uitvoering vindt plaats volgens de tussen bewoner en leverancier gemaakte afspraken.
In totaal hebben 46 huishoudens zich aangemeld met de volgende interesses:
Categorie A Isolatie – 28 huishoudens
Categorie B HR++ Glas – 17 huishoudens
Categorie C Zonnepanelen – 33 huishoudens.
De gemeente Amsterdam heeft parallel hieraan ook een actie gedaan in groot Amsterdam, dit keer inclusief Weesp. De inschrijving voor deze actie liep t/m 11 december 2022, net als onze Buurtactie in De Klomp. Ook de leveranciers die Amsterdam selecteerde zijn subsidiabel in De Klomp. De bewoners moeten zich wél tijdig* hebben ingeschreven. De hieronder vermelde voorwaarden zijn van toepassing.
Woningcorporatie Ymere voert ook werkzaamheden uit ter verbetering (naar label B) van huurwoningen in De Klomp (29 stuks). Woningeigenaren die een woning hebben tussen deze huurwoningen in, is dezelfde verbetering aangeboden. Woningeigenaren die aldus meeliften op deze actie worden ook ondersteund voor het deel dat zuiver “isolatie” is. De bewoners moeten zich wél tijdig* hebben ingeschreven. De hieronder vermelde voorwaarden zijn van toepassing.
Attentie: bij de voorwaarden staat ook dat de installatie moet zijn gebeurd op 1 mei 2023. Van diverse buren hebben we al gehoord dat de levering van hun bestelling wel eens lang kan duren, tot ná die datum. Het is een overvolle markt, de leveranciers zijn extreem druk. Niemand kan hier wat aan doen, dus we gaan over de leveringsdatum niet “moeilijk” doen.
*De voorwaarde dat je je moet hebben ingeschreven op uiterlijk 11 december blijft van kracht.
22 september 2022
Informatie-avond
Op 20 september jl. hebben we een informatie-avond georganiseerd om verdere context en informatie te verschaffen over de implementatie van verduurzaming in De Klomp, ondersteund door een gemeentelijke subsidie. Ongeveer 20 buurtbewoners kwamen naar deze avond.
Zie de presentatie 20 september 2022 die aan de bezoekers werd getoond.
Het was een zeer actieve sessie waarin veel informatie kon worden gedeeld en vragen beantwoord. De vragen en antwoorden zijn we aan het uitwerken en we zullen die spoedig hier publiceren.
30 augustus 2022
Er is subsidie toegekend!
Goed nieuws. Er is nu subsidie voor het verder verduurzamen van De Klomp. Daarvoor zijn er drie categorieën aangewezen:
- Categorie A: Isolatie (dak, muur, vloer, bodem)
- Categorie B: HR++ isolatieglas
- Categorie C: Zonnepanelen.
Voorwaarden
- Deze subsidie geldt alléén voor bewoners van de Klomp in Weesp (Mr. J.C. Bührmannlaan, M. Dotingalaan, stukje J.A. Fijnvandraatlaan*).
- Per maatregel die de bewoner neemt, passend in één van de categorieën, zal er maximaal 20% van het door de leverancier gefactureerde bedrag uit de subsidie worden uitgekeerd. We willen zoveel mogelijk mensen ondersteunen. Daarom: als er veel inschrijvingen zijn, kan het uitgekeerde bedrag naar rato lager zijn.
- Alleen de aanschaf en installatie door (regionale) partner-leveranciers wordt ondersteund.
- Uitkering vindt alleen plaats op basis van facturen van deze (regionale) partner-leveranciers.
- Bewoners die in aanmerking willen komen zorgen er zélf voor dat de facturen (mogen goed leesbare (e-)kopieën zijn) op tijd bij Weesp Duurzaam worden ingeleverd.
- Timing:
- Aanschaf en installatie komen alleen voor ondersteuning in aanmerking als zij niet eerder dan 8 weken vóór toekenning (04-08-2022) van onderliggende aanvraag zijn uitgevoerd.
- Inschrijving voor deelname moet vóór 11 december 2022 zijn gebeurd.
- Installatie van de duurzaamheidsmaatregel moet uiterlijk 1 mei 2023 gereed zijn.
- Weesp Duurzaam kan pas ná de laatste installatie de definitieve hoogte van de bijdrage berekenen en uitkeren.
*) nummers J.A. Fijnvandraatlaan ter hoogte van Mr. J.C. Bührmannlaan en M. Dotingalaan.
Hoe meld ik mij aan?
Stuur een e-mail naar deklomp@weespduurzaam.nl als je je wilt gaan aanmelden. Vermeld in de e-mail: je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en natuurlijk de categorie(en) waarvoor je je gaat inschrijven. Daarna ontvang je uitleg over de verdere procedure.
Maatregelen al ingevoerd?
Je komt in aanmerking als de installatie op 9 juni 2022 of later heeft plaatsgevonden. Als je recent al verduurzamingsmaatregelen hebt ingevoerd, graag ook een e-mail naar deklomp@weespduurzaam.nl met: je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en tevens de installatiedatum van de maatregel die past in één van de drie categorieën.
Kom naar de extra informatieavond
Voor toelichting en beantwoorden van vragen over deze subsidie, organiseert Weesp Duurzaam op 20 september een extra informatieavond.
Om 20.00 uur in OAZ-gebouw, J.A. Fijnvandraatlaan 2, Weesp.
Graag vooraf aanmelden via deklomp@weespduurzaam.nl.
3 juni 2022
De peiling van de animo voor ondersteunde aanschaf/installatie van duurzaamheidsmaatregelen in de Klomp is ten einde.
Resultaat: in totaal hebben 28 mensen gereageerd.
Categorie A: Isolatie (dak, muur, vloer, bodem): 19 mensen.
Categorie B: HR++ isolatieglas: 13 mensen.
Categorie C: Zonnepanelen:14 mensen.
De volgende stap is nu “geanonimiseerd rapporteren naar de gemeente”. Hopelijk draagt dit bij tot toezegging van de subsidie.
12 mei 2022
Het zou mooi zijn als we gezamenlijk de verduurzamingsgraad in De Klomp verder zouden kunnen verhogen en daarmee het totale fossiele gasverbruik verlagen.
Weesp Duurzaam heeft bij de gemeente drie subsidieaanvragen ingediend om jullie, bewoners van De Klomp, te ondersteunen bij het aanschaffen en installeren van de volgende duurzaamheidsmaatregelen:
Categorie A: Isolatie (dak, muur, vloer, bodem)
Categorie B: HR++ isolatieglas
Categorie C: Zonnepanelen.
De subsidie is met name bedoeld om degenen die tegen deze investeringen ‘aanhikken’ een stimulans te geven om toch maatregelen te treffen.
Alle bewoners krijgen volgende week een briefkaart in de bus. Hierin wordt gevraagd naar de interesse in ondersteuning voor categorie A, B en/of C.
Dit betreft een peiling van de interesse voor deze ondersteuning. Het verplicht dus nog tot niets. Als de gemeente de subsidie toekent (nog verre van zeker), dan zal er een formeel inschrijvingsproces volgen.
Voorwaarden/regels:
– Per maatregel zal er maximaal 20% van het door de leverancier gefactureerde bedrag voor de genoemde maatregelen uit de subsidie worden uitgekeerd.
– Alleen de aanschaf en installatie door regionale partner-leveranciers wordt ondersteund.
– We willen zo veel mogelijk mensen ondersteunen. Daarom: als er veel inschrijvingen zijn, zal het uitgekeerde bedrag naar rato lager zijn.
22 maart 2022
Dinsdag 22 maart hebben we in het OAZ-gebouw een buurtbijeenkomst gehad. De opkomst van de buurt was goed, evenals de interactie met de bewoners.
Dit was het programma:
- Huub Pennock van platform Weesp Duurzaam verzorgde de inleiding en had de gespreksleiding gedurende de avond.
- Hans Hamstra van platform Weesp Duurzaam vertelde ons over het Buurtenergieproject tot dusver. Wat is er al gebeurd? Wat zijn de uitkomsten?
- Diede Sterenburg van de Gemeente Amsterdam vertelde ons over de gemeentelijk plannen in de energietransitie.
- David Stalpers van woningcorporatie Ymere vertelde ons over de verbeterplannen voor hun woningen in de Klomp.
- Hanke Mauser van Energie Verbonden lichtte keuzes / opties voor toekomstige energieopwekking in de Klomp nader toe.
Presentatie
Bekijk de presentatie van deze avond, klik op bekijken.
Je kunt de presentatie ook downloaden.
Conclusies
- De buurt heeft al relatief veel duurzaamheidsmaatregelen genomen, maar is geïnteresseerd in méér.
- De bewoners zijn geïnteresseerd in gezamenlijke vervolgstappen.
- De grootste behoefte van de bewoners zit in:
a. Informatie over Isolatiemaatregelen (gebouw en glas), Hybride warmtepompen en Kosten en Financiële regelingen (subsidie, leningen, e.d.).
b. Inzicht krijgen in mogelijke vervolgstappen t.b.v. realisatie van verduurzaming in de Klomp.
Antwoorden op vragen van bewoners
- Een goed geïsoleerd huis blijft in de zomer ook langer warm. Wat nu? Zie deze Tips voor een koel huis over koelen van je huis zonder Airco
- Maken warmtepompen veel herrie? Daar zijn Geluidsnormen voor!
Op deze pagina houden wij je op de hoogte van volgende stappen. Heb je vragen, opmerkingen, suggesties of wil je actief meedenken in de vervolgstappen? Mail me dan via deklomp@weespduurzaam.nl.
Weesp van het gas af
In de toekomst gaat Weesp, net als de rest van Nederland, van het gas af. Dat betekent dat we moeten nadenken over welke andere soorten energie we willen gaan gebruiken om o.a. onze huizen te verwarmen en te koken. Dit wordt de energietransitie* genoemd. Deze uitdaging is enorm; in ons land wordt het overgrote deel van onze huizen nog verwarmd met gebruikmaking van aardgas. In Weesp is dit niet anders! Wij, Platform Weesp Duurzaam, willen onderzoeken of het mogelijk is om per buurt de bewustwording van deze uitdaging te vergroten. Misschien kunnen we zelfs samen met de bewoners een beweging op gang brengen van buurtgenoten die zich met elkaar voorbereiden op deze energietransitie.
*) Energietransitie:
De omschakeling van fossiele brandstoffen (olie, aardgas, steenkolen) naar duurzame energie (zon, wind, aardwarmte). In dit verband wordt ook gesproken over warmtetransitie. Dat betreft de overgang van een fossiele, niet-duurzame manier van verwarmen naar een duurzame manier van verwarmen.
Buurtproject De Klomp
In overleg met de gemeente Weesp hebben we ervoor gekozen om te beginnen met buurt De Klomp in Weesp-Zuid (zie plattegrond hierna). De keuze is gevallen op deze buurt omdat er veel woningen staan die wat betreft energie-mogelijkheden op elkaar lijken. Daarnaast is het op dit moment nog niet duidelijk wat voor deze buurt de beste oplossing is voor de toekomstige energievoorziening.
Waar gaat dit project over?
Misschien leven er bij jou of jouw buren al de volgende vragen:
- Wie in de buurt heeft al energiebesparingsmaatregelen uitgevoerd?
- Wat kunnen we van elkaar leren?
- Wat kunnen we samen oppakken (offertes, energieplan, …)?
- Wat doen de buren al aan energiebesparing of -opwekking?
- Is dat ook een optie voor ons (zelfde type huis)?
- Welke andere opties zijn er voor ons?
- Wat gaat het kosten?
De energiecoaches van Weesp Duurzaam kunnen samen met jou aan de slag. We kunnen je ondersteunen in deze zoektocht naar antwoorden en informatie. Twee van deze energiecoaches wonen zelf in De Klomp (Maarten Bos en Hans Hamstra).
Meer weten?
Zie elders op de website van Weesp Duurzaam waarop ook verwijzingen naar andere bronnen van informatie staan. Bekijk bijvoorbeeld de presentatie over warmtepompen tijdens onze thema-avond op 1 maart jl.
Hans Hamstra
Projectleider bij Weesp Duurzaam