Is jouw huis al geschikt voor een warmtepomp? Een eerste indicatie hiervoor is het bouwjaar van de woning.
- Woningen die zijn gebouwd na 2005 zijn er meestal klaar voor om all-electric te worden, want er zit een warme jas om de woning en het afgiftesysteem is geschikt.
- Woningen die zijn gebouwd tussen 1990 en 2005 zijn doorgaans goed geïsoleerd. Dat betekent dat ze de stap naar een hybride warmtepomp of een all-electric warmtepomp kunnen maken. Voor een all-electric oplossing is meestal extra isolatie en/of vergroten van de warmteafgifte (radiatoren/vloerverwarming) nodig.
- Woningen die zijn gebouwd tussen 1975 en 1990 zijn redelijk geïsoleerd. Met goede isolatiemaatregelen is de kans groot om naar aan hybride wellicht zelfs naar een all-electric warmtepomp te gaan.
- Woningen die zijn gebouwd tussen 1950 en 1975 zijn doorgaans weinig geïsoleerd. Alleen met goede na-isolatie is het mogelijk om een warmtepomp plaatsen.
- Voor woningen vóór 1950 is de overstap naar aardgasvrij technisch en/of financieel een uitdaging. Ze hebben soms wel en soms niet een spouwmuur. Dit geldt bijv. in de binnenstad van Weesp. Met een grote verbouwing is het mogelijk, maar dat vraagt ook grote investeringen. Daarom zal in de binnenstad van Weesp voorlopig aangesloten blijven aan een gasnet, waar op termijn duurzaam gas doorheen zal stromen.
- Bij woningen ouder dan 1920 is er geen spouwmuur. Voor deze woning betekent het een extra uitdaging om de muren van binnen of buiten zodanig te isoleren dat aardgasvrij wonen mogelijk wordt. Wie bereid is een flinke verbouwing uit te voeren en te bekostigen, kan ook een woning van 100 jaar oud tot energielabel A of B terugbrengen. Raadpleeg daarvoor een architect.