Infraroodpanelen verwarmen door middel van straling. Net als de zon die achter de wolken vandaan komt. Infraroodpanelen verwarmen dus je lichaam, niet de lucht. Via je lichaam en andere voorwerpen verwarmen ze de rest van de ruimte.
Ze zijn met name geschikt op plekken waar je snel, lokaal, aanvullend warmte wilt hebben.
Snel, omdat ze binnen 5 à 10 minuten hun maximale stralingswarmte afgeven.
Lokaal, omdat je alleen vlakbij het paneel de stralingswarmte voelt. Ze stralen niet alleen loodrecht op het oppervlak hun warmte uit, maar ook onder een hoek van 40-60 °C. De straling neem af met de afstand. Bij een plafond van meer dan 3 meter hoog is de stralingskracht merkbaar minder.
Aanvullend, omdat ze op plekken waar je het net niet warm genoeg krijgt het toch comfortabel warm kan krijgen. Kleine ruimtes die een paar uur per dag gebruikt worden kun je ook prima met infrarood verwarmen. Bijvoorbeeld een badkamer of studeerkamer.
Voorbeelden
- De hele woonkamer is 18 °C en je wilt het tijdens het TV kijken op de bank comfortabel warm hebben. Het paneel boven de bank geeft het gevoel van 20 °C.
- Je bent alleen ’s ochtends en ’s avonds in de badkamer. Aan het plafond hangt een paneel, dat via een klokthermostaat zorgt dat het op de plek waar je dan bent het aangenaam warm is. Dat kan boven het bad of voor de spiegel waar je je aankleedt.
Goed om op te letten
- Er zijn panelen die snel opwarmen (binnen 5 min.) en panelen die er wat langer over doen (10 min.) om hun warmte uit te stralen.
- Er zijn panelen voor aan het plafond, aan de muur, op de grond en aan de onderzijde van het bureau. In de badkamer in een spiegel, die beslaat dan niet meer maar je rug wordt niet warm. Aan het plafond geeft een infraroodpaneel geen warme voeten. Dat kun je met een kleedje onder je voeten prima oplossen.
- Als je wegloopt van het paneel, verdwijnt ook het gevoel van warmte.
- De stralingswarmte is tot op 2 à 3 meter voelbaar, verder weg niet meer.
- Bedienen kan op verschillende manieren: aan/uit schakelaar, verschillende standen, thermostaat en je kunt een tijdklok aansluiten tussen paneel en stopcontact.
Meer weten?
Voor meer informatie over infraroodpanelen ga naar Milieu Centraal of het Regionaal Energie Loket.