Een airco en een (hybride) warmtepomp hebben meestal een buitenunit. Die buitenunit heeft een compressor die een bromtoon maakt. Vooral zomers valt dat op, omdat we dan vaker buiten zijn.
Nieuwe geluidseisen
Sinds 1 april 2021 gelden nieuwe geluidseisen voor buitenunits. Is de buitenunit na die datum geplaatst, dan mag die tussen 19.00 – 07.00 uur niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken op de erfgrens van de buren of bij een te openen raam op hetzelfde perceel. Om daaraan te voldoen dien je ervoor te zorgen dat hij ver genoeg van de erfgrens staat (3 tot 4 meter) en/of je plaatst er een geluidsisolerende kast omheen.
Ook andere factoren hebben invloed, zoals:
- de hoogte: op een dakkapel gaat het geluid sneller de lucht in dan op de grond.
- de richting: staat de ventilator richting de buren of richting bijvoorbeeld de straat?
- de plek: in een steegje kan het geluid snel weerkaatsen, waardoor de geluidssterke hoog blijft en buren via ramen last kunnen hebben.
Ook de soort buitenunit maakt verschil. Er bestaan buitenunits die meer en minder geluid maken. Vaak kost een geluidsarme buitenunit wel iets meer. Ook een omkasting is mogelijk die het geluid van de warmtepomp met 7 tot 14 dB doet dalen.
Goed te weten
Geluidsbeleving is heel persoonlijk. Ook bij apparaten die aan de geluidsnormen voldoen ervaren sommige mensen hinder. Te veel geluid? Dan kan de eigenaar door de gemeente verplicht worden aanpassingen te doen en in het uiterste geval de buitenunit laten verwijderen. Ook bij oudere bestaande installaties kan het zijn dat de gemeente handhaaft, omdat in de algemene verordeningen staat dat installaties geen hinder voor omwonenden mogen veroorzaken (Bron Vereniging Eigen Huis juli 2022).
Alternatieven voor een buitenunit
– Een monoblock warmtepomp.
– Een ventilatiewarmtepomp voor binnen. Dat laatste is een hybride warmtepomp die op de plek komt van de ventilatiebox en samenwerkt met de CV-ketel. In plaats van een grote buitenunit volstaan ook twee ventilatieroosters of een extra pijp in het dak voor de luchtaanvoer- en afvoer. Zie ook de site van Milieu Centraal.
Innovaties
Er ontstaan steeds nieuwere mogelijkheden voor een buitenunit. Ook voor middenwoningen en flats die geen plek hebben voor een buitenunit. Omdat dit innovaties zijn is bij ons nog niet zo goed bekend wat de kosten en terugverdientijd is. Ieder jaar dat we verder zijn, zal hier meer over bekend worden. Een paar voorbeelden van innovaties:
De Hydrotop, waarbij de buitenunit als een ‘dakraam’ wordt gemonteerd. Direct onder de buitenunit zit de binneunit.
De Hydrocap, waarbij de buitenunit in de schoorsteen is verwerkt.
De Air Water Rooftop, waarbij een monoblock in het schuine dak zit verwerkt.