Door enkel glas komt vaak de meeste kou naar binnen. Veel enkel glas in verwarmde ruimtes betekent dan veel energieverlies. In de tabel hieronder zie je een indicatie van de gasbesparing als je enkel glas vervangt of extra isoleert inclusief een globale prijsindicatie:
Dus 1m2 enkel glas vervangen voor 1m2 HR++ glas van de hoogste kwaliteit bespaart ongeveer 26m3 gas per jaar.
Aandachtspunten
- Kozijnen laten nog meer kou door dan het glas zelf, behalve als het isolerende kozijnen zijn.
- Voor HR++, triple en vacuüm glas kun je subsidie aanvragen. Bij triple glas alleen als je ook de kozijnen vervangt door isolerende kozijnen.
- Zorg vooral voor goed isolerend glas in ruimtes die je regelmatig verwarmt. In een kamer waar de verwarming bijna nooit aanstaat is het dus veel minder belangrijk.
- Mag je de kozijnen niet vervangen en kan er daardoor vanwege de dikte van de sponning geen HR++ glas in, weet dan dat er alternatieven zijn met goed isolerende waarden, ook voor monumenten. Bijvoorbeeld dubbel plissé gordijnen (ook wel shades genoemd), raamfolie, voorzet- of achterzetramen.
Energiecoaches van Weesp Duurzaam kunnen daarin met je meedenken. - Meer info over glas vind je op de site van Milieu Centraal en Regionaal Energieloket.
Comfortbeleving
Behalve isolatie is de comfortbeleving iets om rekening mee te houden. Hieronder een illustratie die aangeeft op welke afstand tot een bepaald soort glas je nog comfort ervaart als het buiten koud is. Bij dubbel glas is dat 3 meter en bij HR++ glas 1 meter en bij nog beter glas, nog korter.
Goed om te weten
Héél goed isolerend glas, HR++ of nog beter, kan afhankelijk van de weersomstandigheden, nog wel eens aan de buitenkant beslaan. Het is hetzelfde water dat ook op tuinspullen buiten neerslaat als het ’s nachts iets koeler is. Feitelijk wordt daarmee de goede isolatie van je glas bevestigd (er lekt geen warmte weg). Niet iedereen vindt zo’n buiten-beslagen raam fijn, maar het is meestal in de loop van de morgen verdwenen. Het droogwrijven van de ruit heeft geen zin. Zolang de buitentemperatuur laag en de relatieve
vochtigheid buiten hoog is, zal de condens terug kunnen komen.