Hoe lager de temperatuur van je cv-water, hoe minder gas (cv-ketel) of elektriciteit (warmtepomp) je gebruikt.
Hoe laag kan de watertemperatuur van je cv zijn om het nog comfortabel te houden in je woning?
Let op: Verlaag alleen de temperatuur van je verwarmingswater, niet van je tapwater!
Je kunt alleen bij een HR-ketel de watertemperatuur aanpassen, niet bij een VR-ketel, blokverwarming of stadsverwarming.
Doe de test
Doe de test en verlaag de watertemperatuur van je cv-ketel of warmtepomp. Hoe lager de temperatuur hoe meer je bespaart op gas of elektriciteit. Op de site van Milieu Centraal staan instructies om je cv-ketel lager te zetten. Op zethemop60.nl zie je hoe je dat eenvoudig kunt doen.
- Kun je de watertemperatuur van je cv-ketel onder de 40 °C krijgen, terwijl het overdag vriest en in de nacht kouder is dan -5 °C, dan kun je zeer waarschijnlijk de overstap maken naar een full-electric warmtepomp.
- Bij een temperatuur tussen de 40-50 °C kan dat waarschijnlijk ook, maar is het de vraag of en hoe snel je de investering van de warmtepomp terugverdient. Dus technisch kan het wel, maar het kost je wellicht (iets) meer euro’s dan het oplevert. Hoe dichter bij de 40 °C hoe korter de terugverdientijd. Je bent dan uiteraard wel van het gas af. En alleen al die aansluiting kost je meer dan 100 euro per jaar (zie je nota, daar staat als het goed is een bedrag per dag genoemd voor gebruik van het gasnet). NB. Voor afkoppelen mag de netbeheerder geen geld rekenen.
- Moet de watertemperatuur boven de 50 °C blijven om het comfortabel te houden, dan kun je zonder extra maatregelen nog niet naar een full electric warmtepomp. Tussen de 40-60 °C is een hybride warmtepomp wel mogelijk. Bij een hybride warmtepomp combineer je een warmtepomp met een cv-ketel. Je kunt dan tussen de 60 en 70% gas besparen.
Wil je maatregelen nemen om naar een lagere watertemperatuur te komen, kijk dan naar de vraag: “Wat kan ik doen om mijn huis toch geschikt te maken voor een warmtepomp?”