Zonnepanelen zetten licht om in gelijkstroom. Een omvormer zet de gelijkstroom vervolgens om in wisselspanning van 220 Volt, zodat de stroom beschikbaar komt voor het thuisstopcontact.
Zonnepanelen die op het zuiden liggen onder een hoek van 30° leveren de meeste stroom. Maar zonnepanelen die in een andere hoek liggen leveren nog steeds een behoorlijk rendement (zie afbeelding).
Voor het stroomnet is een Oost of West ligging gunstiger, omdat die ligging in de ochtend of avond vooral de stroom leveren en overdag het stroomnet het meest belast is.
Zonnepanelen leveren in de zomer meer stroom dan in de winter. Als het heel warm is hartje zomer leveren ze net weer wat minder energie, omdat ze dan te warm worden.
Heb je op een deel van de zonnepanelen schaduw, zorg dan voor een oplossing waarbij de panelen die niet in de schaduw liggen maximaal energie kunnen geven. Dat kan door per paneel een micro-omvormer of power-omtimizer te gebruiken.
Zonnepanelen leveren heel veel jaren stroom. Goede leveranciers geven garantie dat ze na 25 jaar nog minimaal 75 à 80% rendement opleveren ten opzichte van nieuw. De eerste twee jaar dat een paneel energie levert staat gelijk aan de stroom die nodig is voor de productie van een paneel. De jaren daarna is er dus pas energie-winst.
Zonnepanelen verdienen zichzelf terug. Hoe snel is afhankelijk van de aanschafkosten, de ligging van de panelen, de elektriciteitsprijs en de salderingsregeling. Coaches van Weesp Duurzaam kunnen aan de hand van een slim rekenprogramma een goede indicatie geven van de terugverdientijd, rekening houdend met de afschaffing van de salderingsregeling.
Bij veel zon belasten zonnepanelen het net zo veel dat het hierdoor overbelast kan raken. Daardoor komt het een paar keer per jaar voor dat het net de energie van de zonnepanelen niet meer erbij kan hebben. Een thuisbatterij kan overtollige energie voor een aantal uur opslaan en op een ander moment van de dag weer aan het net leveren. Zie bij veelgestelde vragen “Kan een thuisbatterij mij helpen om overtollige energie op te slaan?”.
Bij monumenten of huizen die aangewezen zijn als beschermd stadsgezicht mogen zonnepanelen niet zichtbaar zijn vanaf de weg. Op de site van monumenten.nl kun je zien of je op jouw dak zonnepanelen mag plaatsen.
Heb je een schuin bitumen dak of een plat dak, waar dakbelasting een uitdaging is, dan kun je zonnepanelen ook op het dak plakken. Bij één van de energiecoaches op de Utrechtseweg 706s kun je zien hoe dit eruit ziet.
Energiecoaches denken met je mee in de mogelijkheden rondom zonnepanelen. Ze hebben ook een handige rekentool om een indicatie te krijgen over de kosten en opbrengsten. Je kunt gratis een afspraak maken met een energiecoach.
Meer informatie over zonnepanelen vind je op de site van Milieu Centraal of het Regionaal Energieloket.