Als je huis nog niet geschikt is voor een warmtepomp kun je een scala aan maatregelen nemen om dat alsnog mogelijk te maken.
- Het begint altijd met goed isoleren van de ruimtes die je verwarmt. Denk ook aan de zolder of zoldervloer, want warmte stijgt op en verdwijnt gemakkelijk via het dak.
- Als je woning goed geïsoleerd is zorg dan ook voor voldoende ventilatie, waarbij je tevens voorkomt dat de warmte weer het huis verlaat. Dat kan het beste door gebruik te maken van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dan verlies je namelijk bijna geen warmte bij het ventileren.
- Vergroot de capaciteit van je opwarmsysteem door:
- Vloerverwarming aanleggen. Let er daarbij wel op dat je onder de vloer isoleert, anders gaat te veel warmte de kruipruimte of grond in. Kun je daar niet isoleren, dan kun je beter kiezen voor lage-temperatuur radiatoren. Voor woningen met een houten vloer en weinig leidingen in de kruipruimte kan het aanbrengen van een betonnen vloer op schuimbeton een goede oplossing zijn.
- Capaciteit van de radiatoren vergroten door:
meer radiatoren,
langere of bredere radiatoren,
lage-temperatuur radiatoren,
ventilatoren onder de radiatoren,
uit-stekende vensterbanken smaller maken,
roosters of gleuven in omkasting en vensterbanken,
gordijnen en meubels voor de radiatoren weghalen,
radiatorfolie achter de radiatoren. - Op plekken waar je veel zit en het net niet warm is te krijgen infraroodpanelen plaatsen.
- Kijk ook eens naar plekken waar door tocht warmte het huis verlaat. Dat kun je heel handig doen door als het buiten waait, binnen met een wierookstaafje of kaars rond te lopen. Kijk vooral goed bij deur- en raamranden en brievenbus.
- Vraag een warmtescan aan. Een speciale camera toont alle plekken waar de warmte je huis verlaat. Via Weesp Duurzaam kun je in de wintermaanden een warmtescan laten maken. De kosten bedragen €25 voor leden en €50 voor niet leden.