De overheid
De Rijksoverheid heeft als ambitie om in 2050 van het aardgas af te zijn. Dat wil zeggen dat woningen niet meer verwarmd worden door aardgas. Hooguit als het niet anders kan door duurzaam gas. Dat is bijvoorbeeld waterstof in gasvorm. Nieuwe woningen worden sinds 2021 niet meer met een gasaansluiting opgeleverd.
Vanaf 2026 mogen geen gasgestookte CV-ketels meer geplaatst worden. Uitzonderingen daargelaten als het niet anders kan. Als je de CV-ketel na 2026 vervangt, moet je minimaal voor een hybride warmtepomp kiezen. Een full electric warmtepomp is uiteraard ook mogelijk.
Amsterdam
Amsterdam heeft in 2020 als ambitie afgesproken om in 2040 aardgasvrij te zijn. Dat is dus sneller dan de ambitie van de overheid. In de routekaart Amsterdam klimaatneutraal 2050 staat dit beschreven.
Weesp
De gemeente Weesp heeft in 2021 een Transitievisie Warmte geschreven. Deze geeft per wijk richting aan de verandering naar aardasvrij wonen. In 2026 en daarna iedere 5 jaar wordt de wijkaanpak herijkt.
Goed om te weten
Alleen op plekken waar geen aardgasvrije alternatieven ter beschikking staan kan eventueel gebruik gemaakt blijven worden van het huidige gasnet, waar dan duurzaam gas doorheen gaat stromen. Duurzaam gas is een goed alternatief voor aardgas omdat het geen fossiele brandstof is, en het zorgt voor minder CO₂ uitstoot. Groen gas dat wordt geproduceerd door vergisting van biologisch materiaal en ook waterstof zijn vormen van duurzaam gas. Dat lijkt het geval te zijn in het centrum van Weesp en Herensingelkwartier, omdat niet alle huizen hier goed genoeg te isoleren zijn. Wellicht zijn er ook andere gebieden waar dit gaat gelden.
Aardgasvrije alternatieven zijn op dit moment een warmtepomp of een warmtenet.
Hoe kan ik dit betalen?
Om de uitvoering van de plannen te stimuleren kun je als bewoner op diverse manieren subsidie krijgen of goedkoop geld lenen. Zie ook de vraag “Hoe kan ik dit als koper betalen”.