In 2021 heeft de gemeente een globaal plan gemaakt hoe de overstap naar aardgasvrij er voor Weesp en Diemond uit gaat zien. Dit plan geeft aan welke maatregelen het beste lijken te passen bij welke wijk. Dit plan wordt iedere 5 jaar aangepast en in 2026 komt een nieuwe versie. Het kan zijn dat in delen van buurten aanpassingen komen. Tot die tijd geeft dit plan wel houvast om te weten welke kant het op gaat in jouw wijk.
Warmtetransitiekaart
Kijk in welke buurt je woont en klik op het betreffende gekleurde blokje rechts voor meer uitleg. Voor Driemond: kies groen.
Hogewey, Dichtersbuurt, Schildersbuurt, Driemond
Gefaseerd overstappen op een warmtenet met wijkgerichte aanpak.
De buurten Hogewey Noord, Midden en Zuid en de Dichtersbuurt en Schildersbuurt zien de auteurs als kansrijke buurten voor de ontwikkeling van een warmtenet binnen de komende tien jaar. In deze buurten zijn grote dichtheden aan woningen, veel gestapelde bouw en een groot aantal corporatiewoningen van Ymere. Dit zijn belangrijke voorwaarden die de realisatie van een warmtenet tot een haalbaar alternatief voor gas maken. Het gaat hier om ongeveer 3.800 woningen.
Woon je in Driemond, dan is het de bedoeling dat hier tussen 2030-2040 een warmtenet komt.
Wat betekent dat als je in één van deze buurten woont:
De kans is groot dat de gemeente Amsterdam in deze wijken een warmtenet aanlegt. Daarvoor is een warmtebron nodig (bijvoorbeeld restwarmte van Abbott een nog aan te leggen datacentrum of de waterzuivering). Tevens is voldoende isolatie nodig, zodat de watertemperatuur niet te hoog hoeft te zijn. En in de straten moet een leidingennet aangelegd worden. Hoe snel dat allemaal gaat is momenteel niet te voorzien. Als het zo ver is krijgen individuele eigenaren in deze wijken t.z.t. een aanbod om op het warmtenet aan te sluiten. Een eigenaar kan daarbij altijd kiezen. Meedoen met het warmtenet of kiezen voor een individuele warmteoplossing, zoals een full electric warmtepomp.
Warmtenet of individuele oplossing
Zowel bij een warmtenet als een individuele oplossing is goed isoleren nodig. Als huurder ben je daarbij afhankelijk van Ymere. Die zal in overleg met de gemeente en de bewoners een stappenplan moeten maken.
- Heb je een koopwoning, dan kun je hier in elk geval al mee aan de slag. Ook de overstap naar elektrisch koken is een goede keus, want deze wijk gaat te zijner tijd van het gas af. Zolang je nog niet weet wat de voor- en nadelen zijn van warmtenet of individuele oplossing is het lastig een goed onderbouwde keuze te maken. Twijfel je en doet je CV-ketel het nog een paar jaar, dan is het verstandig nog even te wachten met je definitieve keus: meedoen aan het collectieve warmtenet of kiezen voor een individuele oplossing zoals een full-electric warmtepomp. Weet je nu al dat je een individuele warmtepomp wilt, dan kun je het beste beginnen met isoleren en daarna de stap naar de warmtepomp maken.
- Woon je in een huurhuis, dan zal de gemeente in overleg met de verhuurder en de betrokken bewoners een plan maken en bij overeenstemming uitvoeren.
Warmtenetten zijn vooral zeer gunstig als ze worden aangesloten als vervanging van blokverwarming. Dat is het geval bij gestapelde bouw, waar nu nog alle bewoners vanuit een centrale ketel warm water voor de verwarming afnemen.
Geen verplichting
Je kunt als eigenaar niet verplicht worden mee te doen aan een warmtenet als dat er komt. Dus als je kiest voor een full electric warmtepomp en koken op inductie om van het aardgas af te gaan kun je dat zo houden en voldoe je al aan het doel: aardgasvrij wonen. Wel kan de gasaansluiting t.z.t. afgesloten worden, dus zorg bij een individuele oplossing wel dat je aardgasvrij wordt.
Terug naar de kaart.
.
Leeuwenveld, Weespersluis
Gestaag overstappen naar all electric.
De buurten Leeuwenveld en Weespersluis bestaan uit woningen die goed geïsoleerd zijn. Nieuwe woningen worden vanaf 2021 al niet meer aangesloten op het gas. Woningen die na 2005 zijn opgeleverd zijn zodanig goed geïsoleerd dat ze de overstap naar een full electric warmtepomp relatief simpel kunnen maken. Het gaat hier om ongeveer 600 woningen.
Wat betekent dat als je in deze buurt woont:
Als je nog geen warmtepomp hebt, dan dien je zelf een oplossing te vinden die er voor zorgt dat je van het gas af komt. Dat hoeft niet op hele korte termijn. Maar als je CV aan vervanging toe is, of je wilt een actieve slag maken richting verduurzaming is dat het meest logisch op dat moment naar een full electric warmtepomp toe te gaan. Daarbij kan je onderzoeken of je de warmte haalt uit de lucht of uit de grond.
In Leeuwenveld zijn een aantal woningen die via een grondboring hun warmte uit de grond halen, bijvoorbeeld de woning van Alex Verbaan, Fort Diemerdamstraat 41. In Weespersluis is voor nieuwe huizen warmte met een warmtepomp uit de grond halen standaard.
Terug naar de kaart.
Zuid, de Klomp, Aetsveld
Vanaf 2021 met isolatie en hybride oplossingen gas besparen. Bij herijking de warmteoptie opnieuw beoordelen.
Woon je in Weesp Zuid 1 of 2, de Klomp of Aetsveld, dan weet de gemeente in 2021 nog niet wat de beste oplossing is. Deze wijken krijgen daarom extra aandacht bij de 5-jaarlijkse herijking van de transitievisie, waarin de nieuwste inzichten en ontwikkelingen meegenomen kunnen worden.
Grofweg zien wij twee opties voor warmteopwekking in deze wijken te weten:
1. een collectief warmtenet.
2. individuele oplossingen met een all electric warmtepomp.
Je kunt daarbij als eigenaar niet verplicht worden mee te doen aan een warmtenet als dat er komt. Dus als je kiest voor een full electric warmtepomp en koken op inductie om van het gas af te gaan kun je dat zo houden en voldoe je al aan het doel: aardgasvrij wonen. Wel kan de gasaansluiting t.z.t. afgesloten worden, dus zorg bij een individuele oplossing wel dat je aadgasvrij wordt.
Wat betekent dat als je in deze buurt woont:
Zolang je nog niet weet of er een warmtenet komt en wat de voor en nadelen daarvan zijn is het lastig nu al te kiezen. Twijfel je en doet je CV-ketel het nog een paar jaar, dan is het verstandig nog even te wachten met je definitieve keus.
Goed te weten: In dit soort wijken komt een warmtenet er alleen als het gemiddeld gezien goedkoper is dan individuele oplossingen. Waarom? Omdat er minimaal 70-80% van de bewoners moet kiezen voor een warmtenet om het te rendabel te maken en door te laten gaan. En wie kiest er nu voor een oplossing die duurder is dan een individuele?
Het wil niet zeggen dat huiseigenaren nu nog niets kunnen doen. Je kunt al wel degelijk eerste stappen zetten richting aardgasvrij. De stap die bij elke keuze goed is, is grondig isoleren. Ook de aanschaf van zonnepanelen is een goede investering. In de wijk De Klomp loopt een traject om samen met bewoners te kijken wat de beste oplossing is. Deze wijkaanpak kan voor de andere wijken ook leerzaam zijn.
Terug naar de kaart.
centrum, Herensingel
Vanaf 2021 met isolatie, hybride oplossingen en lokale gasvrije opties tot 70% gas besparen. Op termijn duurzaam gas.
Woon je in het centrum of het Herensingelkwartier dan is gasvrije verwarming voor oude huizen buitengewoon kostbaar of technisch lastig te realiseren. Daarom kiest de gemeente is deze wijken voor een stapsgewijze besparing tot 2040 door zo veel als mogelijk te isoleren, waar mogelijk te combineren met een hybride warmtepomp en waar mogelijk toch aardgasvrij te maken. Er zijn al woningen in deze wijken die het gelukt is aardgasvrij te worden. In totaal denkt de gemeente hiermee 70% gas te kunnen besparen in deze wijken.
Wat betekent dat als je in deze buurt woont:
In deze buurten zal in de toekomst een gasvraag blijven en die zal op termijn waarschijnlijk duurzaam ingevuld moeten worden met duurzaam gas. We vermoeden dat dat niet het goedkoopste gas is. Dus daar waar je je gasverbruik kan verminderen door isoleren en eventueel een hybride warmtepomp kun je je gasverbruik en maandelijkse kosten sterk verminderen. Ga je groots verbouwen en/of wil je fors investeren in verduurzaming dan is het soms zelfs mogelijk in deze wijk van het gas af te gaan.
Terug naar de kaart.
Buitengebied
Vanaf 2021 maatwerk met focus op gas besparen, isolatie en hybride oplossingen.
Woon je in het buitengebied dan komt er maatwerk, vanwege de grote diversiteit aan gebouwen, verspreid langs de Vecht of dieper in de polder. Een stapsgewijze besparing door isoleren is hier de eerste stap. En waar mogelijk hybride of full electric warmtepompen en/of infraroodpanelen.
Wat betekent dat als je in deze buurt woont:
Voor de woningen in het buitengebied geldt dat individueel naar de meest passende warmteoptie gezocht moet worden. Voor sommige woningen betekent het dat ze van het gas af kunnen met een full electric warmtepomp en/of infraroodpanelen. Andere woningen gaan naar een hybride warmtepomp en hele oude woningen die lastig te isoleren zijn zullen aan het gas blijven. In deze wijken geldt dat de volgende herijking in 2026 nieuwe inzichten kan geven. Je kunt als bewoner in ieder geval al aan de slag gaan met grondig isoleren en waar mogelijk een (hybride) warmtepomp installeren. Er zijn in het buitengebied al woningen en woonboten (bouwjaar vanaf 1995) die van het gas af zijn.
Terug naar de kaart.
Bedrijventerrein
Gestaag overstappen tussen 2021 en 2050 met een combinatie van individuele en kleinschalig collectieve warmteopties met bedrijventerreinaanpak.
Terug naar de kaart.