Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe lager de temperatuur van het water kan zijn dat door je radiatoren stroomt. Een warmtepomp kan de watertemperatuur niet zo hoog krijgen als in een traditionele CV. Dus hoe lager de temperatuur van het water, hoe gemakkelijker de stap naar een warmtepomp. Hoe beter je huis geïsoleerd is en hoe groter het vermogen van je radiatoren en/of vloerverwarming hoe lager die temperatuur kan zijn.
Maar hoe weet je of je huis al geschikt is en wat er dan nog moet gebeuren?
Bouwjaar woning
Een eerste indicatie hiervoor is het bouwjaar van de woning.
Meer weten? Ga naar bouwjaar woning.
Watertemperatuur CV
Een tweede indicatie is om in de winter te kijken hoe laag de temperatuur van je CV-water kan zijn om het nog comfortabel te houden in je woning. Ga naar watertemperatuur CV.
Warmteverlies
Een derde indicatie is het laten maken van een warmteverliesberekening (komt binnenkort beschikbaar). Hiermee berekent een expert hoeveel warmte door de muren, glas, dak, vloer en kieren verdwijnt en hoeveel warmte er nodig is om je woning comfortabel te houden. En of dat gaat lukken met een warmtepomp. Tevens wordt de capaciteit berekend van de CV en/of warmtepomp die je nodig hebt.
Ten slotte: je kunt allerlei maatregelen nemen om je huis alsnog geschikt te maken voor een warmtepomp. Zie daarvoor de volgende vraag.