Als je CV-ketel oud is of als je verder wilt verduurzamen zijn er de volgende opties, in volgorde van oplopend effect op duurzaamheid.
- CV-ketel huren of leasen Als je de stap naar gasloos een paar jaar wilt uitstellen. Bijvoorbeeld omdat je eerst gaat isoleren of nog even moet sparen. Je huurt een nieuwe cv-ketel voor een laag bedrag per maand. Inclusief service en onderhoud. Let er wel op dat in het contract staat dat je het contract na een redelijke termijn kunt opzeggen als je van het gas gaat of moet. Ook goed om te weten dat op lange termijn huren duurder is dan kopen.
- CV-ketel vervangen Veruit het goedkoopst, je bespaart 5-20% omdat een nieuwe CV-ketel of een nieuwer model efficiënter omgaat met gas en de pomp niet meer continue vol aan staat maar een modulerende pomp heeft. Vooral bij hele oude CV-ketels van 20 jaar of ouder kun je tot 20% besparen. Je bent dan voor de komende 15-20 jaar klaar en stelt de slag naar een andere manier van opwekken uit tot dat moment. Soms kan het bijna niet anders omdat je in huis te weinig ruimte hebt of omdat je binnenkort gaat verhuizen. Als kosten ook een rol spelen, weet dan dat je een goedkope lening voor verduurzaming kunt afsluiten. Zie bij Veelgestelde vragen “Hoe kan ik dit betalen?”.
- AircoMet een airco koel of verwarm je de lucht in je huis. Je verwarmt je huis dan niet meer via de radiatoren, maar via binnen units. In iedere kamer die je verwarmt komt een aparte binnenunit te hangen. En je hebt een buitenunit nodig. Er zijn airco’s met één binnen-unit en airco’s met meerdere ‘binnen-units’. Binnen-units maken een beetje geluid als ze aan staan. En ze bevinden zich op één plek in een kamer, waardoor de warmte niet altijd goed door de ruimte wordt verdeeld. Voordeel is dat ze in de zomer ook kunnen koelen. Als je dat koelen doet op je zonnepanelen kost dat geen extra elektriciteit bij voldoende zonnepanelen. Heb je geen zonnepanelen, dan kost dat koelen sowieso extra energie uit het elektriciteitsnet.
- Hybride warmtepompJe vervangt je CV-ketel en plaatst er een warmtepomp naast. Buiten komt een aparte buitenunit. Vaak heb je ook een buffervat nodig. Alleen als het koud is of als je warm water nodig hebt, gebruik je nog gas. Hiermee kun je 60-80% gas besparen. Je gaat in plaats van dat gas wel elektriciteit voor de warmtepomp gebruiken.
Voorwaarden: ruimte om naast de CV-ketel een warmtepomp te plaatsen en een plek voor de buitenunit.
Op de warmtepomp kun je subsidie krijgen. Deze oplossing is een goede tussenstap als je je huis nog niet met een watertemperatuur kunt verwarmen die lager is dan 40-50 °C. Want bij een hogere watertemperatuur vraagt een warmtepomp erg veel elektriciteit voor verwarmen. Voor een hybride warmtepomp hoef je meestal geen aanpassing te doen aan je elektriciteitsnet. Heb je veel warmtevraag en een grotere warmtepomp nodig, dan weer wel.
Goed om te weten: hoe lager je de watertemperatuur kunt krijgen, hoe minder vaak de CV-ketel hoeft bij te springen en hoe meer gas je bespaart. Je bereikt dat door goed te isoleren en door een groot oppervlak van je verwarming (vloerverwarming en/of radiatoren van voldoende omvang). Hiermee kun je 60-80% van het gas besparen dat je voor verwarmen nodig hebt. (Daarnaast heb je ook gas nodig voor warm water, daar bespaar je met een hybride ketel niet op). - Full-electricAls een warmtepomp alleen op elektriciteit draait, noemen we dat full-electric. Zowel voor het verwarmen van je huis als voor warm water en koken gebruik je dan geen aardgas meer.
Je CV-ketel gaat hierbij de deur uit en maakt plaats voor een warmtepomp. Omdat een warmtepomp niet direct veel warm water achter elkaar kan maken heb je ook een grote boiler nodig voor warm kraanwater, douchen en eventueel een bad. En een buitenunit om de warmte uit de buitenlucht te halen. Heb je geen vloerverwarming, dan is er ook een buffervat nodig. Meestal heb je krachtstroom nodig, omdat één stop in de stoppenkast te weinig vermogen levert.
Deze oplossing is vooral geschikt als je je huis met een watertemperatuur van minder dan 40 °C kunt verwarmen. Technisch kan een full-electric warmtepomp wel tot 55 °C verwarmen, maar je krijgt dan een enorm hoge elektriciteitsrekening. Belangrijk bij deze optie is dat je huis goed geïsoleerd is en dat er voldoende warmteafgifte is. Heb je overal al vloerverwarming, dan kun je sowieso naar een full-electric warmtepomp. Zonder vloerverwarming (met radiatoren dus) is vaak extra aandacht nodig voor een voldoende groot oppervlak. Dat kun je dan bereiken door langere, bredere en/of hogere radiatoren, extra radiatoren, radiatoren vervangen die speciaal geschikt zijn voor lage temperaturen en/of radiatorventilatoren plaatsen onder de huidige radiatoren. Bij vloerverwarming kunnen de radiatoren waarschijnlijk weg. - Handige combinatiesSoms is handig combineren van verschillende verwarmingsopties ook mogelijk, zoals een (hybride) warmtepomp aanvullen met:
- Infraroodpanelen.
- Hout- of palletkachel voor heel koude dagen (geeft wel weer fijnstof en let op waar het hout vandaan komt).
- Lokale airco in een kamer met (net) te weinig verwarmingscapaciteit.
- Verwarmde deken, extra trui en/of thermokleding voor erg koude dagen.
Energiecoaches van Weesp Duurzaam denken graag met je mee over mogelijkheden rondom warmtepompen. Je kunt een afspraak maken met een energiecoach. Daar zijn geen kosten aan verbonden.